werkschoenen

Op wat voor soort schoenen werk jij?

Blog

In veel branches is het tegenwoordig verplicht om goed schoenwaar te dragen. In de zorg is het voor menselijke afscheidingen (hygiëne) en zelfbescherming voor rolstoelen, In de supermarkt voor vallende zware dozen, gebroken glas en rolcontainers. In de bouw is het van belang voor alle materialen wat je voeten kunnen beschadigen.  Overigens is het niet alleen voor hygiëne en bescherming, een goed schoenwaar zorgt voor de juiste ondersteuning wat weer onder het kopje ergonomisch wordt beschouwd. Bij goede ondersteuning van de voeten, is de houding van de rug ook veel beter. Je werkgever wil dan ook dat al zijn personeel de goede werkschoenen dragen.

 

 

Regels arbodienst

Voor de personeelsleden zijn er heel veel regels opgesteld door de arbo dienst, dit is niet voor niks. In het verleden zijn er veel ongelukken gebeurd door verkeerde werkmaterialen en verkeerde of missende bescherming voor de personeelsleden. Hiervoor is dus een speciale bond opgericht. De werkgevers en bedrijven zijn verplicht zich te houden aan deze regels. Het is dan ook een verplichting voor de werkgevers om de juiste materialen aan te bieden aan zijn personeelsleden. Je werkgever moet dus zorgen voor de goede werkschoenen. Het verschilt per branche wat voor werkschoenen je nodig hebt. In de zorg heb je bijvoorbeeld geen stalen neuzen in de werkschoenen nodig. Dit maakt het werk alleen maar zwaarder en de kans dat iemand of iets over je tenen heen rijdt is klein. Het is wel van belang in de zorg om de juiste steun te krijgen van je werkschoen. De schoen moet ook tegen water kunnen, dit i.v.m. de dagelijkse zorg die aangeboden wordt aan de patiënt. De stalen neuzen zijn speciaal voor de bouwvakkers ontworpen. Zij dragen dagelijks zware spullen en komen vaak in aanraking met losse spijkers op de grond. De zool is dus ook dikker dan een gemiddelde schoen en de stalen neus zorgt ervoor dat als er iets op de voet valt er niks aan de hand is.

 

 

Hoelang gaat je werkschoen mee

Het verschilt per persoon en per beroep uiteraard, echter zal je toch maximaal 2 jaar op dezelfde werkschoen mogen werken. De steun van de schoen zal langzamerhand verdwijnen. Het voetbed wordt te plat gelopen waardoor je alsnog de ergonomische voordelen niet hebt. Je werkgever zal hier overigens niet over beginnen. Vraag dan ook zelf binnen 2 jaar nieuwe werkschoenen aan bij je werkgever. Zorg altijd voor je eigen veiligheid en je eigen comfort. Bij grote bedrijven worden dit soort “kleine” dingen niet bijgehouden namelijk. Wacht dus niet tot je schoenen helemaal kapot zijn gelopen, trek op tijd aan de bel.

Geef een reactie