Ondersteuning voor de basis van je lichaam

Blog

Het is inmiddels alweer heel wat jaren geleden dat ik op de middelbare school zat. Toch herinner ik me een zekere uitspraak van mijn fysieke opvoeding docent als de dag van gisteren. Het was op de eerste dag van de middelbare school in de eerste klas en we kregen instructies over de gepaste gymkleding. Bedekkende kleding, kleding waar je je goed in kan bewegen et cetera. En toen we bij het schoeisel aankwamen was hij heel duidelijk: “Op alles wat ik nu genoemd heb, mag je besparen maar niet op het volgende: schoenen.” Hij legde wat de reden is dat je hier niet op moet bezuinigen. Goede sportschoenen zijn namelijk een investering in je hele lichaam omdat je voeten de basis vormen waar de rest van je lichaam op leunt. Goede sportschoenen zijn dus een ‘must’.

Waar moet je op letten?

Of je nu één keer in de week een sportles op school volgt of intensief meerdere keren per week in de apparaten in de sportschool hangt. Maar wat is goed? Dat ligt vooral aan het soort sporten dat je doet. Er zijn namelijk heel veel verschillende sportschoenen voor verschillende sporten zoals fitness, hardlopen, wielrennen en nog veel meer. Maar alle sportschoenen hebben overeenkomende punten. Eén daarvan is de ventilatie. Je wilt graag schoenen die licht zijn en luchten, deze zijn vaak van een stoffen materiaal gemaakt. Het lichte materiaal en zachtheid moet echter nog steeds steun geven. Dit is dan ook waar het prijsverschil in actie komt. Veel merken of verkopers hebben schoenen van licht materiaal, dat is immers ook goedkoper dan iets als leer. Maar de écht goede schoenen en dus merken besteden daarom extra aandacht aan het behoudt van de ondersteuning van de voeten.

Hoe beperk je de schade?

Een ander heel belangrijk punt is de demping in combinatie met de goede ondersteuning vormt goede demping de ultieme sportschoen. Wanneer je namelijk geen goede demping hebt en toch sport, hardloopt, springt et cetera zullen onder andere jouw enkels hier last van ondervinden. Ze zullen dan sneller slijten. Misschien heb je hier al last van dan kan je ervoor kiezen om een enkelbrace te dragen. Deze ondersteunt de enkel tijdens de bewegingen en helpt ter herstel of bij permanente schade voor verlichting.

Sporten is gezond en we worden zoveel blijer als we in beweging zijn. Zorg goed voor je lichaam door te sporten en door het de juiste ondersteuning te bieden!

Geef een reactie